Finanční situace SPD k 1. 1. 2011

02.05.2011 22:00

Nejprve  stručná rekapitulace způsobu hospodaření a finančních toků:

Naše společenství má vlastní běžný účet (ČSOB Družstevní konto) a k němu přidružený spořící účet (ČSOB Spořící účet pro podnikatele v CZK). Na tento účet nám SBD Krušnohor (dále SBDK) přeposílá měsíčně plnou částku vybíranou pro fond DZO, známý jako „fond údržby a oprav“. Při schválené částce 24 Kč/m2 (od září 2010, předtím 19 Kč/m2) a součtu všech registrovaných ploch bytů v domě 1 750,63 m2 to tedy činí 42 015 Kč měsíčně. Z uvedeného účtu realizujeme všechny platby, které souvisí s prováděnou údržbou a opravami.

Část prostředků z DZO je zároveň poskytována ke krytí průběžných záloh na teplo a teplou vodu, nicméně po vyrovnání záloh od uživatelů bytů se uvedená částka znovu vyrovnává do původní výši, takže počáteční a konečný stav je stejný.

Stav dlouhodobé zálohy na opravu a údržbu (DZO):

Stav DZO k 1.1.2011 1 342 tis. Kč  
Stav DZO k 1.1.2010     872 tis. Kč  
Celkové příjmy - úhrnné příspěvky vlastníků   +  469 tis. Kč  
Jiné příjmy   +  31 tis. Kč  
Výdaje spojené s údržbou a opravami    -  30 tis. Kč  

Hlavními výdaji byly poplatky za měsíční revize a 3 opravy výtahů (cca 11,0 tis. Kč), nákup materálu na údržbu (8.3 tis. Kč, materiál na opravu dveří, zámky atd.) a zpracování dat z měřičú a vyúčtování (7,8 tis. Kč)

Výsledky hospodaření jsou v souladu s očekáváním - respektive díky navýšení částek odváděných do DZO je celková akumulace prostředků na opravy příznivější.

Pozitivní informací související s hospodařením je, že stejně tak jako v minulém roce nemáme žádné dlužníky. Drobné výpadky v platbách se sice v průběhu roky vyskytly, nicméně protože šlo o uživatele v bytech SBDK, byly příslušné platby uhrazeny SBDK v plné výši.

Perlička na konec. Společenství vlastníků jednotek je obecně nevýdělečným subjektem a nemá-li daňovou povinnost, nemusí být registrována u správce daně (finanční úřad). Jenže tím, že máme zřízený spořící účet (s úrokem 1,1 %!), je zřízení onoho účtu považováno za činnost směřující k dosažení zisku. A kdo má zisk, musí ho zkrátka přiznat. A tak bylo nezbytné se zaregistrovat na finančním úřadě a kromě IČ tak máme i DIČ.

Zpět