Informace k možnosti umístění satelitní antény na střechu domu.

12.01.2011 19:23

Koncem roku 2010 se výbor Společenství pro dům (SPD) setkal s požadavkem na schválení montáže individuální satelitní antény na střechu domu. Uvedený požadavek je aktuální zejména pro uživatele a majitele bytů č. 2, 4, 7, 10, 13, 16, 19 a 22, tedy bytů 1+3 s balkónem směrovaným k 15. ZŠ, neboť poloha bytu neumožňuje instalaci držáku antény na plášť budovy v blízkosti bytu tak, aby bylo umožněno správné nasměrování antény.

Střecha domu je v současné době zateplená, bez poruch hydroizolace a v záruce. Na střeše není stožár na upevnění antén, nástavba strojovny výtahu je zvnějšku opatřená kontaktním zateplením (polystyren + omítka). Z technických i provozních (bezpečnostních) důvodů je žádoucí omezit nezbytný pohyb osob na střeše na minimální míru a případné práce na střeše a střešních objektech provádět kvalifikovaně. Z uvedených důvodů umístění individuálních antén (1 anténa – 1 byt) nebude na střeše povoleno.

Možným řešením je ale možnost umístění pevných antén určených pro skupinu uživatelů, zejména tedy pro obyvatele zmíněných „kriticky umístěných“ bytů. Řešení by spočívalo v použití max. dvou antén o průměru zhruba 90 cm (kvůli výkonové rezervě) s víceuživatelskými vnějšími jednotkami (LNB), z nichž každá umožní připojení až 8 (u typu octo) nezávislých účastníků. Velké paraboly by mohly nést několik těchto LNB, každý pro jinou družici (tzv. šilhání). Tím by byl zajištěn příjem z několika nejžádanějších pozic, nejspíše 19,2 E (Astra 1), 23,5 E (Astra 3) a 28,2 E (Astra 2, Eurobird 1).

Takovéto řešení lze považovat za akceptovatelné. Protože by se ale jednalo o řešení pouze pro určitou skupinu osob, nebylo by ho možné financovat z rozpočtu SPD. Podmínkou pro uvedené tedy je, aby se našla skupina alespoň 2-3 uživatelů, kteří by na sebe převzali počáteční náklady. Nejdůležitější z nich jsou:

  • Držák paraboly
  • Montáž držáku (pravděpodobně včetně propojení s hromosvodem)
  • Parabola
  • Vnější jednotka minimálně 1 ks typu twin (pro 2 přijímače)
  • Svodový kabel (vedený obdobně jako internet plechovou kabelovou šachtou v chodbě u výtahu)

Cílem uvedeného skupinového řešení satelitních antén je definovat hned od začátku rozsah a parametry soustavy tak, aby v budoucnu umožňovala rozšíření počtu připojených účastníků bez nutnosti montáže dalších stacionárních prvků stylem „já si tam dám taky anténu“.


Dodatečné informace k problematice satelitního příjmu:

Při realizaci zateplení se počítá s tím, že na plášť domu budou jednotně umístěny držáky antén pro všechny byty 4+1 a 3+1 s balkonem do České ulice.

Obecně je třeba mít na paměti, že obvodový plášť domu včetně vnějšího pláště (fasáda) lodžií a zábradlí lodžií je majetkem SPD a nikoliv vlastníků bytů. Proto jakékoliv úpravy, dodatečná montáž prvků (včetně antén), využití pláště a jeho částí za jiným než původním účelem aj.  jsou podmíněny předchozím souhlasem ze strany SPD.

Zpět