Informace k samozamykacím zámkům vchodů

21.06.2010 22:14

Na shromáždění vlastníků byla diskutována možnost náhrady stávajících zámků hlavních vchodů domu samozamykacími zámky, aby se tak zvýšilo zabezpečení před vnikáním neoprávněných osob do domu. Tyto osoby nemají klíč, nemají v domě co dělat a  vchody otvírají tak, že přes vykotlanou spáru mezi křídly dveří či mezi dveřmi a zárubněmi odtlačí západku kliky. Přitom ničí dveře a zárubně, aby se k západce dostali.

Samozamykací zámky fungují tak, že po zaklapnutí dveří ve vždy automaticky vysune závora zámku, dveře jsou tedy zamčeny dvoubodově, závoru zámku navíc zvenku nelze zasunout zpět do zámku. Otevření dveří se ze strany kliky děje běžně pouze klikou, ze strany zámku pak klíčem. Při ovládání uživatel nepozná rozdíl proti běžnému zámku.

Výhody:

  • Vysoká bezpečnost uzamčení a odolnost proti překonání

Nevýhody:

  • Cena: 3.800 resp. 5.500 Kč (s el. ovládáním)  proti 150 Kč za běžný stavební zámek
  • Nutnost složité rekonstrukce dveří při použití dálkového el. ovládání (elektrický vrátný v telefonu)

Problém s neoprávněným vnikáním je zaznamenáván prakticky od počátku montáže nových dveří zejména u vchodových dveří u schránek. Montáž samozamykacího zámku do těchto dveří by vyžadovala použít dražší variantu zámku a rekonstrukci dveří s tím, že původní el. zámek („bzučák“) by musel být vymontován, do křídla dveří by musel být zamontován přívod otvíracího kabelu až k zámku včetně vnějšího ohebného přívodu na straně pantů dveří.

Podmínkou zamykání samozřejmě obecně je správná funkce zavírače (brana), aby došlo k zaklapnutí zámku a problém sabotování zavírání pomocí umísťování překážek zabraňujících dovírání dveří, s čímž se setkáváme zejména u zadních dveří.

V rámci práce výboru jsme již dříve řešili stav dveří a došli jsme k tomu, že je snazší a levnější realizovat jednodušší opatření, jako je instalace úhlového protiplechu (je již zakoupený) a přilehlé dveřní lišty kryjící spáru zámku. Uvedená opatření budou realizována do 3 týdnů.
Pokud by tato opaření selhala, bude na místě uvažovat o dalších variantách.

Tímto bych se chtěl obrátit na všechny uživatelé bytů a společného zařízení domu – zamykání a kvalita veškerého společného zařízení není daná jen technickou kvalitou zámků, ale je daná postojem lidí ke společnému a vůlí něco pro to udělat. Sebelepší zámky nebudou fungovat, jestliže se dveře nebudou zavírat. S novým branem bylo manipulováno již po 3 měsících od montáže, zároveň byl odcizen kryt. Dále je zjevné, že mnohé projevy poškozování společného zařízení je způsobováno osobami bydlícími domě a nebo osobami, které dům za jejich účasti  a svolením navštěvují.
 

Zpět