Oprava hlavních vstupních dveří

09.01.2010 19:00

V sobotu 2. 1. byl dočasně uzamknut hlavní vchod. Důvodem byl havarijní stav, při kterém díky poškození zavírače (brana) dveře zavíraly velmi prudce, což. při opakovaných nárazech do rámu způsobilo popraskání stěny se schránkami.

Hlavní část opravy byly zrealizovány v pátek 8. 1. 2010. Bylo zcela odpojen původní v zemi umístěný zavírač, což vyžádalo mj. změnu zavěšení (pantů) dveří. Místo poškozeného zavírače Dorma namontovaného na dveřích byl namontován pružinový zavírač Brano.

Uprava prasklin zdi u schránek bude provedena časem přestěrkováním.

Příčiny závady sahají prakticky do doby výměny vstupních dveří. Dodavatelská firma, která vyhrála výběrové řízení, neměla žádné zkušenosti s montáží a nastavením v zemi umístěných zavíračů, které jsme tehdy požadovali. Při správném zacházení jsou tyto zavírače velmi spolehlivé, jsou mj. i velmi drahé (cca 7 tis. Kč). Bohužel dodavatel neměl zkušenost a trpělivost s nastavením, při kterém bylo mj. potřebné vždy odmontovat krycí desku. Proto po čase brano tzv. "vyřadil z činnosti" a nahradil ho dveřním zavíračem. Bohužel vyřazení z činnosti znamenalo otevření olejového okruhu a tím znehodnocení zavírače. Tlumení dovírání tak sice bylo skutečně vyřazeno z činnosti, ale zavírací pružina nikoliv. Ta spolu s další pružinou na dveřích umístěného druhého zavírače vedla k tomu, že dveře bylo obtížné otvírat a zároveň se dveře zavíraly přílišnou silou. To kromě bouchání vedlo časem i k vylomení ramínka u dveřního zavírače.

Cena opravy:
1.600 Kč materiál
1.100 Kč práce truhláře
10 hodin práce domovníka a předsedy

Zpět