Shromáždění vlastníků SPD blok 620

12.04.2011 19:51

Zápis ze shromáždění je k dispozici v sekci Dokumenty - Zápisy.

 

Výbor společenství tímto svolává na úterý 3. května 2011 shromáždění vlastníků které se bude konat v 19 hod. sušárně v suterénu domu

Program:

  1. Zpráva o hospodaření v roce 2010
  2. Schválení výsledků hospodaření roku 2010
  3. Jednání a schválení Směrnice pro údržbu a opravy
  4. Návrh a schválení odměn funkcionářům samosprávy
  5. Informace o připravovaném zateplení domu včetně
  • možných etap zateplení (postupné řešení / najednou)
  • schválení způsobu (úvěr) a rozsahu financování akce
  • výběru dodavatele
  • řešení rekonstrukce lodžií (zábradlí / zasklení) včetně schválení vybrané varianty
  • velikosti úvěrového rámce a jeho schválení
  • zajištění vlastního provádění akce (termíny, stav. dozor. aj.)
  1. Jednání a schválení navýšení odvodů do DZO - současných 24 Kč/m2 je vhledem k potřebě úvěru nedostačující.
  2. Jednání o možnosti zajištění pravidelného úklidu celého domu, případné schválení

Jednání shromáždění vlastníků je velmi důležité vzhledem k potřebě schválení zásadních bodů (viz. podtržené položky), účast všech vlastníků je proto důležitá. V případě neúčasti je možné zastupování jinou osobou výhradně na základě plné moci.

Program může být doplněn dle potřeby příp. dle návrhu jednotlivých vlastníků. Budete-li mít návrhy, zašlete je e-mailem nebo vhoďte do schránky společenství.

Shromáždění se mohou zúčastnit i nevlastníci, ti však nebudou mít právo hlasovat.

Martin Marušák, předseda výboru SPD


 

Poznámky k projednávaným bodům:

ad 1 + 2) Výsledky hospodaření za rok 2010 jsou uvedeny v samostatném článku zde.

ad 3) Návrh Směrnice pro údržbu a opravy byl připraven již na shromáždění vlastníků v minulém roce, jeho schválení ale bylo odloženo s tím, že vlastníci neměli dostatek času na to se sním seznámit.

ad 4) V roce 2010, tedy v prvním roce fungování nové samosprávy, jsme nevypláceli žádné mimořádné odměny členům výboru. Práce ve výboru je ale přeci jen časově náročná, nutné jsou telefonáty běžně hrazené ze svého, práce členů výboru přináší vyčíslitelné úspory. Chceme proto, aby členové výboru za svou práci a vynaložený čas a prostředky dostali určitou kompenzaci.

ad 5) Jak je zřejmé z vypsané předběžné poptávky, chtěli bychom v tomto roce realizovat (minimálně začít) práce spojená s dlouhodobě plánovaným zateplením domu. Důvodem pro to je mj i připravované zvýšení nižší sazby DPH od ledna 2012, které navýší cenu prací o 4%.

Při realizaci se nevyhneme úvěru, protože našich necelých 1,5 mil. Kč nestačí ani na "malou" variantu zateplení domu, při které by zatím nebyly řešeny lodžie. Předpokládané náklady jsou zde asi 2,5 mil. Kč. Realizace zateplení na dvě etapy je ale spojena s o něco vyššími náklady než při realizaci najednou, je problematická také z hlediska technologie (napojování) i záruky (pokud by etapy dělaly různé firmy). Nevýhodou bude i ono vyšší DPH v následujícím roce. Z uvedeného je patrné, že výhodnější by bylo udělat zateplení najednou jediným dodavatelem. Cenová náročnost celého zateplení včetně rekonstrukce lodžií (vč. podlah, zábradlí, možného zasklení) se pohybuje kolem 3,7 mil. Kč.

Samotná oprava lodžií je technicky (a tím pádem i cenově) relativně náročná a v podstatě nejde dělat dílčím způsobem, protože všechny hlavní části, tedy podlaha, zábradlí a zateplení, jsou spolu vzájemně provázány. Před vlastním řešením jednotlivých technických detailů bude třeba stanovit základní koncept řešením který bude mít mj. zásadní vliv na vzhled, funkčnost a další možné úpravy pláště domu, zejména s ohledem na možné zasklení lodžií.

Zasklení lodžií jednoznačně představuje kvalitativní vylepšení bydlení. Kromě další tepelné izolace a ochraně před deštěm zajišťuje snížení pronikání hluku a prachu a vyšší využitelnost lodžie jako doplňkového prostoru k bydlení. Negativem je pak zejména vyšší pořizovací cena (řádově 30 tis. Kč/byt) proti samotnému klasickému zábradlí. Na druhou stranu jsme ale při objednání 27 ks. zasklení schopni dohodnout výrazně lepší cenu než při individuálním postupu. Příkladem velmi zdařilého zasklení je rekonstrukce provedená v bl. 725 s použitím hliníkového systému AluVista, který je použit jak na samotné zábradlí, tak na horní zasklení.

                         

V současné době máme možnost rozhodnout, jak naše bydlení bude v budoucnu vypadat. I v případě, že bychom se pro zasklení lodžií celého domu nerozhodli, je třeba počítat s tím, že v domě jsou a v budoucnu zcela jistě budou zájemci o individuální zasklení financované vlastními prostředky. I na to je třeba při realizaci rekonstrukce pamatovat a již nyní vytvořit podmínky a pravidla pro tuto činnost. Je smutné, když se na nově zrekonstruovaném domě objeví takovéto zasklení bez respektování barevnosti a použitých materiálů pláště budovy, viz. první následující obrázek. Zdařilejší řešení je na druhém obrázku (příčkovaná část zábradlí je uzavřena průhledným polykarbonátem).  Na tomto místě je v souvislosti s individuálním zasklíváním vhodné připomenout, že plášť budovy není vlastnictvím vlastníka bytu a ten do něj tedy nemůže zasahovat bez svolení vlastníka domu.

    

V případě rekonstrukce lodžií bychom podlahy chtěli rekonstruovat tak, aby zmizela stávající "vanička" a podlahy opatřené dlažbou byly vyrovnané po celé ploše.

ad 6) Budeme-li si brát úvěr, je pro nás výhodné co nerychlejší splacení. To i pro to, abychom splácením úvěru neměli dlouhodobě zablokované financování dalších potřebných oprav (svislé rozvody vody a plynu, výtah (?), ...). Proto potřebujeme navýšit odvod do DZO (dlouhodobé zálohy na opravy a údržbu), stávajících 24 Kč m2 je příliš málo.

ad 7) Kvalita úklidu chodeb, který by měl být prováděn střídavě uživateli bytů, je špatná. Rádi bychom projednali možnost využití  placeného úklidu externím člověkem / firmou , který by byl prováděn jednou týdně. Případně, pokud by měl někdo zájem tento úklid za úhradu provádět, může se přihlásit.

Zpět