Zatepleno

14.02.2012 20:00

Po několika měsících příprav a zhruba třech měsících vlastní realizace bylo zateplení našeho domu začátkem v polovině prosince 2011 dokončeno. Jednalo se o nejrozsáhlejší a koneckonců i nejdražší práci na domě od doby jeho postavení.

Kromě vlastního zateplení systémem ETICS s kombinovanou izolací polystyren/minerální vlna o tloušťce 12 cm byla provedena i kompletní rekonstrukce lodžií. V lodžiích došlo kromě zateplení k vyrovnání a vydláždění podlah a k úplné výměně zábradlí za hliníkový systém  s bezrámovým zasklením.

Při realizaci byl dodržen rozpočet s celkovou cenou díla 4.455 tis. Kč (včetně DPH), náklady na jeden byt jsou tedy 186 tis. Kč. Dílo bylo financováno částečně vlastními prostředky a částečně úvěrem (3,3 mil. Kč), který bude splacený v VIII/2019. Tím, že se podařilo zateplení zrealizovat ještě v roce 2011, ušetřili jsme 162 tis. Kč  v souvislosti s nárůstem DPH v roce 2012. Vzhledem k celkové ceně díla to sice není nic závratného, ale i tak je to náš čtvrtletní příjem odváděný do fondu údržby (DZO).

Začátkem března, respektive až se venkovní teplota bude pohybovat kolem 10 stupňů, dojde k posledním dodělávkám, do kterých patří obložení prostorů předního i zadního vchodu šedým keramickým obkladem a k výměně obou zábradlí na rampě u hlavního vchodu. Tyto práce jsou ještě v ceně zateplení. Zábradlí bychom ale chtěli namontovat na opravnou rampu, na které se projevují poruchy dopadáváním vrstev betonu a obnažováním výztuže vlivem vody pronikající svrchu do konstrukce rampy. Práce na sanaci rampy budou poptány samostatně počátkem roku.

Na přelomu března a dubna by mělo dojít ke kompletní kontrole a případnému seřízení zasklívacího systému zástupcem dodavatele, budou namontovány držáky skel v otevřené poloze, aby se zabránilo poškození zaparkovaných křídel případným větrem.

Záruka na celé dílo včetně zasklení je 10 let, tedy do konce roku 2021. Budete-li mít nějaké potíže, které byste chtěli řešit v rámci záruky, informujte výbor společenství pomocí lístečku vhozeného do schránky SPD přízemí.

Důležité upozornění na závěr:

z důvodů dodržení záručních podmínek a zajištění neměnných technických parametrů systému je zakázáno svévolně zasahovat jak do zateplení včetně zateplení uvnitř lodžie, tak do zábradlí či zasklení. Pokud byste přesto něco takového nezbytně potřebovali, je nutné si předem vyžádat písemný souhlas výboru samosprávy.

Zpět