Akce štěnice

04.12.2021 14:11

Začátkem třetího čtvrtletí 2021 byl oznámen pravděpodobný výskyt štěnic u majitele jednoho z našich bytů ve spodních patrech domu. Štěnice jako takové nebyly pozorovány, nicméně obyvatelé měli kousance, které obvodní doktor identifikoval jako "od štěnic". Je tedy pravděpodobné, že výskyt byl ohlášen hned v časném stádiu. Správné je, že majitel bytu provedl nahlášení a že se nepokusil bojovat se štěnicemi  standardními přípravky proti hmyzu typu Biolit aj. Tyto prostředky nepomáhají a jen oddalují potřebné profesionální řešení. Mj. též vyhánějí štěnice do lepšího prostředí, tedy do vedlejších bytů.  Majitel se předběžně spojil s deratizační službou SteniceMost, nicméně po posouzení problému a vyhodnocení opatření, které různé firmy provádějí různě, jsme se rozhodli pro firmu jinou (TERTIUS Servis s.r.o.).

Nejdříve byl proveden „bariérový postřik“ v okolních bytech, aby se zabránilo vypuzení štěnic z inkriminovaného bytu do okolí, poté byl proveden intenzivní postřik v daném bytě. Z důvodu prevence před výskytem i v jiných částech domu a z důvody jistoty zásahu byl proveden standardní postřik ve všech bytech domu. Po čase byl proveden opakovaný postřik  v zasaženém bytě, celkem ve dvou dalších intervalech.

Pro ověření výsledků nám bylo doporučeno použití detekčního psa, který je speciálně cvičený na to, aby odhalil živé štěnice v bytech. Ačkoliv jsem osobně o této metodě slyšel poprvé, po poradě se členy výboru bylo rozhodnuto psa využít, aby se potvrdilo, že naše vítězství nad štěnicemi je definitivní a že se nevyskytují i v jiných částech domu. V bytě s původním místem pes detekoval ještě jedno aktivní místo, proto zde byl opětovně použit postřik. Při následné kontrole již pes živé štěnice nenašel.

Celkový náklad na zásah proti štěnicím byl 48.000 Kč, což je 2.000 Kč na bytovou jednotku. Z toho bylo účtováno 32 tis. Kč za postřiky a 16 tis. Kč za detekčního psa (18 byt. Jednotek).

Majitelé postiženého bytu navíc ze svého a z vlastní vůle zaplatili jeden další následný insekticidní zásah plynem a ještě jednu detekci psem v dlouhém časovém odstupu.

Firma neúčtovala žádné vedlejší náklady (dopravné, telefony aj.), spolupráce s ní byla velmi dobrá, včetně průběžné komunikace i informací o aktuálním stavu.

Závěr

Výskyt štěnic v Mostě i jiných hustě osídlených místech je poměrně velký. Proto se prakticky ke každému mohou štěnice dostat náhodně kdykoliv a odkudkoliv. Pokud se obyvatelé bytů nechovají vyloženě asociálně, nelze jim za výskyt štěnic v bytě dávat vinu. Prevence prakticky neexistuje – snad jen vyhýbat se místům, kde je výskyt štěnic jasně znám, případně nenosit domů věci, které někdo jiný vyhodil, zejména čalouněné věci a nábytek. V uvedeném případě si obyvatel domu pravděpodobně přinesl štěnice domů ze zaměstnání.

Důležitým pravidlem je, nesnažit se se štěnicemi bojovat amatérsky a výskyt co nejdříve nahlásit, aby mohl být proveden profesionální zásah v přiměřeném rozsahu. V případě omezeného výskytu to může být jen v omezeném prostoru (postižený bet + okolní) – takto byl řešen náš první štěnicový případ.

Poděkování patří i obyvatelům postiženého bytu, kteří se v dané situaci zachovali správně a sami nesli ještě další finanční náklady na to, abychom s štěnic alespoň v této vlně definitivně zbavili.

Zpět