Co nás čeká v roce 2015

30.03.2015 21:36

V roce 2015 nás čeká několik významných událostí:

V běhu je příprava výměnu stoupaček teplé a studené vody a plynu. Nezbytná projektová příprava byla zahájena již na počátku roku a měla být dokončena v březnu, nicméně komplikace s novými požárními předpisy způsobily (realizace požárních zón mezi byty, požární průchody), že projekty budou dokončeny až v dubnu. Poté bude provedeno výběrové řízení na dodavatele (cca 5 týdnů) a následovat bude vlastní realizace (dle termínů dodavatelů).
Práce se budou provádět ve třech etapách po jednotlivých sekcích (= byty nad sebou), práce vyžadující přítomnost majitele a zpřístupnění bytu budou trvat zřejmě dva dny. Jeden den odstranění původního potrubí, instalace vodních přípojek a zprovoznění vody, druhý den instalace plynového potrubí a související revize.

Na jaře při teplotách nad 10 st. bude třeba provést opravu střechy. Na třech místech jsou pod svrchní krytinou vodní boule, nejvíce nad výtahovou šachtou. Uvedená závada byla v r. 2014 reklamováno u zhotovitele firmy Pokver, ta je však v zániku a k reklamaci se nehlásí. Opravu tedy provedeme přímo a náklady na opravu budou vymáhány přes SBD Krušnohor právní cestou.

V souvislosti s platností NOZ (nový občanský zákoník) bude nezbytné na shromáždění vlastníků změnit název našeho společenství tak aby obsahovala v názvu povinné sousloví „společenství vlastníků“. Předpokládáme, že stávající název „Společenství pro dům bl. 620, č.p. 471, ul. Česká, Most“ změníme na „Společenství vlastníků bytů Česká 471“. K tomu nezbytné zajistit usnášeníschopnost shromáždění vlastníků. Mimo jiné bude zřejmě nutné pořídit ze shromáždění notářský zápis. Pokud ano, pak bychom rádi provedli i úpravu stanov tak, jak to požaduje NOZ, kterou bychom jinak povinně museli udělat až v r. 2016.

Jak vyplývá z finanční bilance roku 2014, máme poměrně malou tvorbu fondu oprav (DZO). Výměnou stoupaček proinvestujeme poměrně vekou částku, kterou nepokryje standardní příjem do DZO a budeme muset sáhnout do naší rezervy. Chtěli bychom proto dosáhnout společné shody na navýšení odvodu do DZO o 17%, tj. ze stávajících 30 na 35 Kč/m2. Souvisí to s tím, že úvěr ne zateplení budeme splácet až do roku 2019 a v té době (ne-li dřív!) budeme potřebovat mít vytvořenou další rezervu pro rekonstrukci výtahu v hodnotě kolem 1 mil. Kč.

Administrativní změnou bude přechod na plnou správu financí na vlastním účtu společenství. Doposud byl na vlastním účtu spravován pouze fond DZO, nikoliv část nájmů a záloh, které byly účtovány na samostatném podúčtu na SBD Krušnohor.  Pro uživatele bytů to bude znameat změnu účtu, na který budou odesílány platby za užívání bytu a zálohové platby na služby ("nájemné"). Uživatelům, kteří hradí tyto platby přes SIPO, bude změna provedena automaticky.

Zpět