Informace o opravě / výměně zvonkového systému

03.02.2024 21:45

Výchozí stav

Koncem roku si řada uživatelů bytů stěžovala, že nefunguje  systém dveřních telefonů včetně zvonků. V mnohých případech byla nefunkčnost zvonku samotného jako zcela zásadní problém v souvislostech „přijde úřednice na kontrolu, nedozvoní se, budu mít velký problém", „přijede pošťačka, nedozvoní se, nebudu mít peníze" a další podobné. Proto byla dána zprovoznění alespoň zvonění dána priorita i přes to, že se připravuje totální rekonstrukce (a rozšíření) domovního systému plus rekonstrukce vchodových dveří samotných.

Oprava stávajícího systému

10. ledna 2024 byla provedena první oprava. Bylo zjištěno, že ve 3. patře někdo v rozvaděčové skříni rozpojil všechny dráty zvonkového systému. Pro informaci: dráty v rozvaděčových skříních prochází všemi patry a a v každém patře jsou odbočeny do jednotlivých bytů.

Nicméně i po opravě se ozvali někteří uživatelé bytů, že jim zvonek stále nezvoní. Kontrolou pomocí tlačítka u dveří bylo zjištěno, že se jedná o 7 bytů.
Jak ale bylo dříve řečeno, připravujeme výměnu systému a jeho rozšíření v sestavě:

  • zvonkové tablo, hlasový komunikátor a čipový systém u obou vstupních dveří
  • z bytů ovládaný zámek u obou vstupních dveří
  • bytové telefony

v novém provedení a jako digitální systém (dnes standardní technologie).

V užším výběru jsou systémy ABB MIDI Welcome nebo Videx BUS-4000. Jednoznačně preferujeme systémy s vlastním zvonkovým tlačítkem pro každý byt (ne číselná kombinace z klávesnice). O systému s videotelefonem neuvažujeme hlavně z důvodu v Mostě častého vandalského ničení průhledu kamer, což je spojeno s nefunkčností přenosu obrazu a s náklady na opravy.

Je předpoklad, že tento nový systém bude namontován do konce března 2024. Z toho důvodu nemá cenu dělat zásadnější opravy stávajícího systému. Proto se aktuálně neřeší případná nefunkčnost dálkového otvírání dveří hlavního vchodu. Nicméně v 6. týdnu (od 5. 2.) bude odpoledních hodinách provedena ještě kontrola a oprava nefungujícího zvonění v uvedených 7 bytech, půjde pravděpodobně o chybu domovního telefonu.

Upozornění: pokud by domovní telefon v bytě chyběl, nepůjde o opravu, ale o novou instalaci a ta by byla hrazená uživatelem bytu. Toto se netýká pozdější montáže nového systému, kdy budou muset být nově nainstalovány všechny domácí telefony.

Rekonstruovaný systém bude možná napojit na zámky stávajících dveří a zajistit tak dálkové otvírání stávajících vstupů ještě před jejich rekonstrukcí.

Montáž nového domovního systému

Typ a termín montáže nového systému bude oznámen v dostatečném předstihu. Bude třeba zajistit přístup do všech bytů. Pokud uživatelů bytů budou chtít nestandardní bytovou jednotku, (např. hlasitý telefon), musí si rozdíl ceny doplatit. Vnitřní jednotka nemusí být montována u dveří, místo si uživatelé bytů mohou určit sami. Musí si ale připravit vedení připojovacího kabelu, případně doplatí rozdíl pracnosti související s potřebnou montáží.

Závěr

Na závěr je třeba připomenout, že sebelepší domovní systém a vchodové dveře nebudou plnit svoji funkci, pokud budou sabotovány či záměrně poškozovány.

Zpět