Proč dosud nemáme nové stoupačky

02.03.2016 15:19

Již téměř rok se věnujeme přípravným pracem na výměnu stoupaček a vlastní práce stále nezačaly. Proto bychom zde rádi uvedli, proč tomu tak je.

Po dokončení projektů a vyjasnění situace kolem nezbytných opatření z hlediska požární ochrany bylo v listopadu 2014 vypsáno výběrové řízení. Poptány byly 4 konkrétní firmy, žádná další se nepřihlásila. V lednu 2015 bylo provedeno základní vyhodnocení, z něhož vypadla jediná firma, jejíž cena byla výrazně vyšší než u firem ostatních. Poté byla se zbývajícími možnými dodavateli vedena jednání, jejichž účelem bylo zjistit přesný postup prací, podmínky, termíny a další souvislosti.

Co se týče vlastního řešení, prakticky všechny firmy postupují stejně. Znovu zde ale vyvstal problém s realizací prostupů s ohledem na požární bezpečnost. Všechny zúčastněné firmy používají v průchodu stropem  pro potrubí s teplou vodou a cirkulaci mirelonovou izolaci. Ta žárem spéká a prakticky zcela mizí, neboť obsahuje vysoký podíl vzduchových bublin. Při použití izolace o tloušťce 20 mm se tak při prohoření vytvoří do vyššího patra cesta, která má mnohonásobně větší průřez než by bylo otvor pro samotnou trubku přímo zabetonovanou v podlaze (= stávající stav).  Je tak zřejmé, že z hlediska případného požáru je takové řešení horší, jež je stávající stav, což se nám nezdá přijatelné. Došlo tak k novému jednání s dodavateli s požadavkem tento nedostatek odstranit. Navrženým řešením je použít v průchodech izolaci z čedičové vlny, která je zcela nehořlavá. Tento stav považujeme za akceptovatelný.

Zvláštní pozornost byla věnována i výběru hlavních uzavíracích ventilů, u kterých očekáváme dlouhodobou spolehlivost a ověřitelnou kvalitu.

V současné době tedy probíhají závěrečné jednání a stanovení termínů s ohledem na kapacitní možnosti dodavatele. Práce budou s největší pravděpodobností zahájeny bezprostředně po 20. dubnu 2016. Na každou stupačku bude potřeba 2 dny, v to nejsou započítány možné dokončovací práce na interiérech. Po celou tuto dobu bude třeba zajistit zpřístupnění bytu od ranních hodin.

Pro vlastní montáž bude nutné zajistit dostatečný pracovní přístup do instalačního prostoru. Při původním uspořádání jádra s vyjímatelnou zadní stěnou to není problém. V případě individuálních přestaveb často bude nezbytné rozšířit přístup vyříznutím části zazdění. Všechny realizační firmy jsou na uvedený stav zvyklé a budou si počínat s přiměřenou opatrností tak, aby bylo možné vytvořený otvor uvést co nejvíce do původního stavu. Pokud bude třeba vyřezat keramické obklady, řeší se to ve spárách. Samozřejmě se ale stává, že dojde k poškození obkladu a že ani při zpětné montáži nemůže být např. použita identická spárovací hmota jako na nedotčeném zbytku.  Výhodné je, když uživatelé bytu mají "materiálovou rezervu" z doby realizace obkladu, kterou je pak možné na dokončení použít.

O přesných termínech a postupech budou všichni obyvatelé včas písemně informováni.

Zpět