Slovo předsedy - čas na změnu

05.05.2022 18:18

Vážení spolubydlící,

v orgánech samosprávy našeho domu jsem pracoval v podstatě 20 let. Velký přelom nastal v roce 2009 v souvislosti se změnou vlastnictví vyčleněním se ze Stavebního bytového družstva Krušnohor a vznikem našeho společenství vlastníků bytových jednotek. Byli jsme rádi, že jsme mohli naše věci řídit vlastním způsobem a myslím, že na práci, kterou jsme odvedli, můžeme být celkem pyšní. Nechci tím říci, že bychom se snad stali vzorovým domem v celém širokém okolí, nicméně jsme v oblasti údržba a průběžných modernizacích  dosáhli dobrých výsledků v rovnováze s finančními výsledky a s hospodařením v kladných číslech.

Protože již v domě nebydlím a není příliš pravděpodobné, že bych se do Mostu vrátil a také pro to, že můj věk se stal pokročilejším se domnívám, že je na čase, abych funkci předseda společenství předal někomu, kdo bude s životem domu víc spjatý a pro koho bude další rozvoj domu zajímavou výzvou. Byl bych rád, kdyby se tato změna zrealizovala do konce roku 2022.

Správa domu nezávisí jen na předsedovi. Měla by to být záležitost všech uživatelů bytů. Vidím velikou výhodu v tom, že jsme malé společenství a proto by mělo být získání společné shody na dobrých myšlenkách jednodušší. Bohužel ale počet lidí, kteří se aktivně zapojují do dění v domě, má spíše klesající tendenci než rostoucí. Je nezbytné, aby v domě fungoval alespoň výbor, tedy malá skupinka lidí, kteří dokáží prosadit a pomoci s realizací různých akcí, zejména z oblasti údržby a rozvoje domu. Žádoucí by byli na těchto pozicích zejména ti, kteří k tomu mají z profesního hlediska celkem blízko.

Prosím popřemýšlejte před nadcházejícím shromáždění vlastníků nad uvedenou situací a zvažte, že každý ovlivňujete to, kam se bude další vývoj společenství vyvíjet. Vy jste vlastníci a je třeba, abyste své vlastnictví moudře pěstovali. Pokud to s domem půjde s kopce, půjde to z kopce s námi se všemi.

Věřím, že se ještě mnohokrát potkáme. Nicméně bych zde napsal, že převážná většina z Vás, se kterými jsme v domě bydlel a které jsem potkával, mi byla dobrými partnery a spolubydlícími. S nostalgií seznávám, že jsme tom domě prožil nejlepší období svého života. Doufám, že až sem za několik let přijdu na návštěvu, tak budu moci s hrdostí říci:"tento dům jsem dřív vedl a jde to sním stále moc dobře."

Martin Marušák

 

Zpět