Závady na odpadním potrubí

10.03.2020 21:16

Od začátku tohoto roku řešíme opakovaně havarijní závady na odpadním potrubí - ucpání potrubí s akutním nebezpečím přetoku odpadu do nejnižších přízemních bytů. Speciálně se jedná o odpadní stoupačkové větve u bytů 3+1 (u výtahu), ve větší míře pak u stupačky bytů situovaných směrem k nákupnímu středisku Kahan. Při čištění potrubí jsou vyjímány vlhčené kapesníčky, dámské hygienické předměty a řada dalšího kosmetického odpadu jako jsou uchošťouchy a tampony. Do současné doby jsme zaplatili za nezbytné práce (3 čištění + 1 rekonstrukce svodu) více než  24.000 Kč. Dnešního dne bylo provedeno další čištění, které není do uvedené částky zahrnuto.

Situace je největší měrou zaviněna samotnými uživateli bytů, kteří navzdory zdravému úsudku hází do wc odpadu předměty, která tam nemají co dělat. Pro úplnost dodávám, že do wc dopadu patří výhradně přirozený biologický odpad a papírový toaletní papír. Největším zlem jsou vlhčené kapesníčky a jim příbuzné produkty, které se vodou nerozpouštějí a díky své tvarovatelnosti se pak syntetická tkanina vel,mi snadno zachytí i na malé nerovnosti uvnitř potrubí. Takovéto místo vytvoří zárodek pro ulpívání dalšího materiálu a ve velmi krátké době dojde k ucpání téměř celého profilu potrubí. Průvodním jevem je únik vzduchu stlačovaného sloupcem odpadní vody v potrubí, který pak smrdí v celém domě,  nejvíce v suterénu, kde se ucpání projevuje.

Byla provedena i kamerová kontrola potrubí v rámci níž bylo zjištěno poškozené místo v přechodu do vodorovného svodu pod podlahou suterénu. I na tomto místě dochází zvýšenou měrou k záchytu nežádoucích předmětů a k ucpávání potrubí. Oprava bude spojená s výkopovými pracemi a bude stát nemalé náklady.

Pokud nejste spokojeni s odérem v chodbě a s náklady, které jsme již za nezbytnou údržbu utratili (více než 1.000 Kč na byt), pak vězte, že situace je zapříčiněna stavem "národ sobě" - je to to, co někteří uživatelé připravili sami sobě a bohužel i ostatním.

Zdůrazňuji toto: celková náprava stavu bude vyžadovat částku zcela jistě přesahující 50.000 Kč. Náprava přitom není možná bez změny chování uživatelů bytů. Nedojde-li k tomu, pak naše prostě peníze budeme trvale vyhazovat do "toalety" (řekl bych to jinak).

 

PS: v rámci opakovaných čištění a zásahů s nápravě stavu nebudeme litovat výdajů, které povedou k analýze odpadů odváděných z jednotlivých bytů. Při zjištění porušení obecně platných zásad pro vypouštění odpadní vody bude proti vlastníkům příslušných bytů podán požadavek náhrady škody.

Zpět